Teknologisk Institut i Aarhus har testet vores lys og konkluderet, at når god afbrændingspraksis følges, soder et Diederich Lys ikke. Det er vi selvfølgelig stolte af!
Til gengæld viser forskning også, at de fleste kvalitetslys kan opnå en sodfri afbrænding – det gælder både for paraffinlys, stearinlys og øvrige typer voks.
Det vigtigste er, at lyset afbrændes rigtigt.
I denne guide præsenterer vi derfor nogle forholdsregler, der kan hjælpe dig til først at vælge de rette lys – og dernæst brænde dem på en måde, der sikrer et sundt indeklima i dit hjem.
For at opnå en sodfri afbrænding er det først og fremmest vigtigt, at du køber et kvalitetslys. Men hvad vil det helt præcist sige?
Et kvalitetslys har ofte en lang brændetid, består af rene råvarer og har et design, der muliggør en jævn afbrænding.
Rene råvarer minimerer sod- og partikeludledning
Hos Diederich Lys arbejder vi med fuldraffineret, fødevareforberedt paraffin fra certificerede leverandører. Det er derfor lige så rent som f.eks. osteskorper. De rene råvarer er med til at sikre, at der ikke afgives uhensigtsmæssig sod, når lyset brændes. Vi bruger også kun væger, der er 100% blyfri og leveret fra Oeko-Tex 100-certificerede leverandører.
Fordi det er ulovligt at importere og sælge produkter i Danmark, som indeholder større koncentrationer af bly, er du dog som udgangspunkt altid sikret mod sundhedsskadelige niveauer af bly i de levende lys, du køber i Europa.
Et godt udgangspunkt er at købe lys, som har en hvid kerne
Den pigment eller farve, som bruges til enten at overfladefarve eller helfarve et lys, vil altid indeholde flere urenheder end ufarvet voks. Derfor vil et helfarvet lys afgive flere partikler, når det afbrændes.
Vores lys har en kerne af 100% paraffin, som efterfølgende er hånddyppet i farve.
Pris hænger ofte sammen med kvalitet
Rapporter viser, at der er en sammenhæng mellem kvalitet og pris på det danske lysmarked. Prisen kan derfor fungere som et pejlemærke i din vurdering af, om der er tale om et kvalitetslys.
Det konkluderer Miljøministeriet i en rapport fra 2017.
Der mangler forskning på de konkrete sundhedsskadelige effekter af sod afgivet ved levende lys – men det antages som udgangspunkt, at det ikke er sundt. Derfor er det afgørende, at god afbrændingspraksis følges.
God afbrændingspraksis indebærer:
Hvis lyset brænder jævnt, har en stillestående flamme og ikke løber tyder det på, at du afbrænder lyset rigtigt.
Kilde: Miljøstyrelsen