GODE LYSRÅD

GODE LYSRÅD

Gode råd til et sundt indeklima, når du brænder lys

Det er hyggeligt at tænde levende lys, og når først stagelyset skinner, er stemningen sat. Desværre er ikke alle lys sunde for indeklimaet. Hos Diederich Lys kan du købe kvalitetslys, som er fremstillet af rene materialer, der sikrer en bedre og renere brænding.

 

Foruden at vælge lys af høj kvalitet, er der også andre gode råd, du kan følge, hvis du vil have lyset til at brænde længere. Herunder kan du læse, hvordan du gør.

 

Hvorfor soder stearinlys?

Når et lys soder, skyldes det enten urenheder eller mangel på opmærksomhed. Det er vigtigt, du holder øje med flammen, uanset om det er bloklys, dyppelys eller en helt tredje type, du har tændt. 

Sod er som udgangspunkt ikke sundt, og selvom der mangler forskning på området, der konkret påviser de sundhedsskadelige effekter, er det altid vigtigt at følge en god afbrændingspraksis.

I en rapport fra 2017 konkluderer Miljøministeriet, at det er den eneste måde, du sikrer en sodfri afbrænding på og dermed et bedre indeklima. Det er især vigtigt, hvis du ofte tænder lys.

 

Sådan sikrer du sodfri afbrænding

En stillestående flamme, som ikke blafrer, sørger for at lyset brænder jævnt og længere. Samtidig forebygger det sodning.

Har du styr på den rigtige afbrændingspraksis? Det er de samme regler, du skal følge, hvad end det er dyppelys, bloklys eller andre varianter, som skaber stemning i rummet. Her kan du se, hvilke tiltag du med fordel kan følge.

 

For at sikre sodfri afbrænding, skal du:

  • Undgå at sætte lyset i træk eller røre lysets kanter
  • Klippe vægen, så den højst er 1 centimeter
  • Ikke sætte lyset i et glas eller lignende, for det er vigtig, at det får ilt nok
  • Lade lyset være tændt i minimum 4-5 timer ad gangen
  • Slukke lyset, når der er 1-1,5 centimeter af højden tilbage, og brug gerne en lyseslukker i stedet for at puste flammen ud 

 

Hvilke levende lys forurener mindst?

Kvalitet er et kendetegn hos Diederich Lys, og alle vores 2.000 unikke lysvarianter er fremstillet for at opnå det bedste og reneste produkt. Derfor er alle vores lystyper lavet af fødevareforberedt, fuldraffineret paraffin fra certificerede leverandører. Til sammenligning er det lige så naturligt som skorperne fra osten i dit køleskab.

Det har vi valgt for at sikre, at lyset ikke soder uhensigtsmæssigt, når du tænder det.

Vil du skabe hygge med vores stagelys eller pynte festligt op med kuglelys og bloklys? Alle vores smukke produkter er lavet med væger fra Oeko-Tex 100-certificerede leverandører. Desuden er de 100 % blyfri.

 

Er det sundt at tænde stearinlys?

Alle levende lys afgiver små partikler, når de brænder. Sørger du for at følge en god afbrændingspraksis, som vi har beskrevet herover, kan du minimere udslippet.

 

Hvad er sundest: ren stearin eller paraffin?

Diederich Lys laver kun lys af paraffin, som undersøgelser viser, er sundere end ren stearin. Derudover har vores kvalitetslys en hvid gerne, hvilket er afgørende, hvis du ikke vil begrænse hyggen i hjemme.

Farve og pigment, som bliver brugt til at overfladefarve eller helfarve lys, indeholder altid flere urenheder end ufarvet voks. Derfor afgiver et helfarvet lys flere partikler, når du brænder det.

Kernen i vores lys består af 100 % paraffin, som er hånddyppet i farve, så det brænder renere og sundere.

Afspil video
flame